Over mij

Dit ben ik! Loreen is mijn naam en ik ben een natuurlijk bekapper met een missie!

In 2010 had ik eindelijk de mogelijkheid om mijn eerste eigen paard te kopen. Amber van de Schraaf († 2020) was haar naam. Ze kwam samen met shetlander Black Beauty (BB) en ze hebben mij zo ontzettend veel geleerd op zoveel verschillende vlakken. Ik durf wel te zeggen dat ik van vrouw met paarden ben gegroeid naar paardenvrouw!

Met Amber is voor mij de reis naar natuurlijk bekappen begonnen. Je wilt alleen het allerbeste voor je paard en ondanks dat je jezelf wel inleest, ga je aan de slag met de kennis die je tot op dat moment hebt opgedaan bij maneges en verzorgpaarden.

Amber stond op ijzers en dus ben ik hiermee verder gegaan. Elke 8 weken kwam de hoefsmid bekappen en nieuwe ijzers zetten. Met al die buitenritten moest dat ook wel…. toch?

Ondanks dat BB meekwam met Amber en eigenlijk alleen gezelschap moest bieden, leek hij veel plezier te beleven aan het rijden met de sulky en menwagen. Omdat we nogal wat kilometers maakten, kwam ook BB het grootste deel van het jaar op ijzers…

Amber had last van ‘chronische’ rotstraal. Ik heb alle middeltjes die op de markt zijn gezien en geprobeerd. Toen de maden uit de straal kwamen gaf de dierenarts een middel mee wat eigenlijk alleen bij schapen wordt gebruikt, dat zou wel helpen. De maden waren in korte tijd inderdaad weg, maar de rotstraal bleef. Uiteindelijk leek elke paar dagen een voetenbad met zeezout nog het beste te helpen, maar over ging het nooit. Ook BB heeft wel het één en ander meegemaakt, waaronder een zware peesblessure waarvoor hij zelfs speciaal beslag kreeg.

Mijn hoefsmid zei regelmatig dat ik twee hele fijne paarden had om te bekappen en dat ik het ook best zelf wel zou kunnen. In 2019 heb ik daarom de cursus ‘Grip op hoeven’ gevolgd bij Peter Boersma in Winschoten. Wát een eye-opener was dat! Al die tijd dat ik dacht goed bezig te zijn, was ik dat totaal niet… De volgende dag ben ik meteen aan de slag gegaan bij mijn eigen paardjes. Natuurlijk ben je eerst veel te voorzichtig. Het is wel heel anders op slachthoeven te oefenen dan op de voeten van je eigen vlees en bloed! Peter kwam regelmatig controleren zodat ik op de juiste weg bleef, maar dit smaakte naar meer! Ik werd hierin bevestigd toen Amber haar ‘chronische’ rotstraal als sneeuw voor de zon verdween.

Toen Peter begin 2020 een advertentie zette voor een hulp heb ik geen moment getwijfeld, dit was mijn kans! Na een aantal maanden heb ik besloten de volledige opleiding tot barefoot hoefverzorger te volgen. Onder de bezielende begeleiding van Peter leerde ik de kneepjes van het vak, zag ik veel verschillende voeten mét en zonder problemen en heb ik al veel paardjes mogen helpen op hun weg naar een beter leven op blote voeten.

Inmiddels heb ik al veel tevreden klanten. De eigenaren/verzorgers die tussendoor zelf de moeite nemen om af en toe steunsels bij te werken of zo nu en dan te vijlen vind ik de meest fijne klanten. Ik help graag door elke controle uit te leggen hoe de voeten erbij staan, wat er nog bijgewerkt kan worden en waar op gelet moet worden. Maar ik ben ook een realist; het zelf bijhouden is mooi meegenomen, maar het belangrijkst is dat je je paard een leven op blote voeten gunt waarbij ook adviezen over huisvesting en voer worden meegenomen.

Mijn missie? Jou overtuigen van het nut van barefoot bekappen, net zoals ik mijzelf heb moeten overtuigen! Kampt jouw paard, pony of ezel met slechte hoeven, heb je problemen met rotstraal, brokkels en/of scheuren en kom je niet verder? Of gun jij je maatje gewoon het beste? Neem contact met mij op, ik help je graag!